Nasza historia

Lody Siemionow – Jak to się zaczęło

Portrety Państwa Siemionow

PAŃSTWO SIEMIONOW ZAKŁADAJĄ LODZIARNIĘ

Historia lodów Siemionow sięga 1968 r., kiedy to Aloiza i Walenty Siemionow założyli lodziarnię w Parku Branickich. Była to pierwsza lodziarnia w Białymstoku. Do dziś jest miejscem znanym i kultowym. Walenty Siemionow zrezygnował z dotychczasowej pracy i rozpoczął naukę cukierniczego rzemiosła. Wspólnie z małżonką wybrali miejsce na lodziarnię, którą nazwali imieniem ukochanej córki – Joanna. I rozpoczęli lodowe eksperymenty. Mieszali, gotowali, chłodzili, kręcili aż wreszcie – metodą prób i błędów – opracowali wyjątkową recepturę na rzemieślnicze lody naturalne, która używana jest do produkcji lodów Siemionow do dziś.

4 lipca o godz. 13.00 ksiądz poświęcił mały domek lodziarni na białostockich Plantach oraz jako pierwszy klient zjadł lody – śmietankowe i owocowe w wafelkach. I tak narodziła się marka lodów Siemionow.

CÓRKA JOANNA…

Joanna wychowywała się w pracowni lodów rodziców. Pierwsze ukręciła, mając 12 lat. Pamięta czasy, kiedy sprzedawano tylko dwa smaki – śmietankowy i owocowy, oraz jak zaczęto wdrażać kolejne – cytrynowe, kakaowe, bakaliowe. Ważnym momentem w jej życiu był dzień otwarcia drugiej lodziarni przy ul. Władysława Raginisa, sygnowanej jej imieniem oraz rozbudowa lokalu na Plantach. Pani Joanna rozpoznaje wśród dzisiejszych klientów, osoby, które przychodziły na lody Siemionow, ledwo sięgając nosem lady, które obecnie odwiedzają lodziarnię, wspólnie ze swoimi rodzinami.

Dyplom Joanny Michałowskiej
Lodziarnia Joanna

TRZECIE POKOLENIE KONTYNUUJE TRADYCJĘ

Rozbudową struktury firmy, zajmuje się obecnie syn Pani Joanny, oferując między innymi model franczyzowy. Dzięki nowym pomysłom, został również rozszerzony asortyment, nie tylko lodów. Obecnie w lodziarniach Siemionow oferowane są lody w kilkudziesięciu smakach, zgodnie z tradycyjną recepturą i rzemieślniczą metodą produkcji oraz inne mrożone przysmaki, takie jak kawy mrożone, shakes, slushies, ice flurry czy lody z automatu.

O wyjątkowości firmy rodziny Siemionow decyduje mariaż doświadczenia i młodości, szacunku dla przeszłości i głów pełnych pomysłów. Przede wszystkim jednak własna, nie kreowana historia.

ŚLADY PRZESZŁOŚCI

30 marca 1968 roku Walenty Siemionow  złożył egzamin przed Komisją Izby Rzemieślniczej „Cech Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości” w Białymstoku. Od tej pory miał prawo używać tytułu „Czeladnika”, w rzemiośle „Cukiernictwo”. 11 grudnia 1971 roku  złożył kolejny egzamin i otrzymał tytuł „Mistrza”, w rzemiośle „Cukiernictwo”. Pomogły mu w tym odbyte kursy teoretyczne i szeroka praktyka w zakładzie Piekarniczo-Cukierniczym w Białymstoku.

Joanna Maria Siemionow w roku 1977 w „Cechu Rzemiosł Różnych i Przedsiębiorczości” w Białymstoku, zdała egzamin na tytuł „Czeladnika” w rzemiośle „Cukiernictwo”, a w 1984 roku uzyskała tytuł „Mistrza”. W tym samym roku Aloiza Siemionow otrzymała tytuł „Czeladnika” w rzemiośle „Lodziarz”.

PISALI O NAS